Slutaren på kameran är den som sitter framför sensorn och mer eller mindre förhindrar den från att se något alls av omvärlden. Den öppnas precis när man tar bilden för att sensorn ska kunna samla in ljus. Tiden slutaren är öppen är vad man kallar slutartiden. Och genom att veta hur den kan justeras kan man ta många spännande bilder.
Alla som har sett rena och skarpa stillbilder av något i snabb rörelse har sett resultatet av korta slutartider. Det är på detta sätt man till exempel fångar en stänkande regndroppe och får den att se nästan ut som den frusit i tiden. Eftersom detta betyder att sensorn får väldigt kort tid på sig att samla in ljus måste man har fördelaktiga ljusförhållanden. Bristen av ljus går till exempel att väga upp med ISO eller bländare, eller båda för den delen.
Vill man istället betona rörelsen och farten i en bild kan det vara smart att inte ställa ned slutartiden fullt lika mycket. Saker som då rör på sig snabbare än resten runtomkring kommer att påverkas av rörelseoskärpa. Slutresultatet kan således bli riktigt effektfullt. Hur lång slutartid man behöver för detta varierar självfallet med hur snabbt saker och ting rör på sig.
Att använda sig av riktigt långa slutartider betyder att sensorn har gott om tid på sig att samla in ljus från omgivningen. På så sätt kan man få bra bild även under sämre ljusförhållanden, som på natten. För att ta vackra bilder med lång slutartid är det ett måste att kameran är stabil, vilket man enklast fixar med ett stativ. Det finns många att välja mellan men det behöver i regel inte vara ett lyxstativ direkt.
Siffran som anger slutartiden visar hur många delar av en sekund slutaren är öppen. Tekniskt sett skrivs detta ut som exempelvis 1/60, 1/250, 1/1 000 och så vidare. Men på många kameror anges bara nämnaren av denna uträkning. Vilket i dessa fall då skulle vara 60, 250 och 1 000. Man kan också ställa in så att slutaren är öppen så länge man håller ned avtryckaren.