Kamerainställningar

Kamerainställningar låter en förändra bilderna man tar på väldigt många olika sätt. Mer avancerade kameror kan ha fler funktioner men även en väldigt enkel systemkamera har ett flertal funktioner tillgängliga.

Det första man kan göra är att titta på vilket format man får sina bilder i. Har man möjligheten är det rekommenderat att ta bilderna i formatet kalla RAW. Åtminstone om man planerat att använda sig av någon bildbehandling i efterhand.

Men det är långt från det enda man kan göra med kamerainställningarna. Man kan också välja hur öppen ljussensorerna ska vara eller ändra vitbalansen i bilden för att kompensera för ljusförhållanden runt omkring.

Det är också möjligt att förändra hur länge slutaren ska vara öppen och därigenom hur lång exponeringstid en bild får. Ju längre slutartid man använder desto viktigare blir det att använda ett stativ för att inte bilden ska tappa skärpa.

Inställningarna låter oss även välja fokus. Manuell fokus kan dock vara svårt att hantera, speciellt när man arbetat länge och ögonen börja bli trött. Det är också lätt att intala sig själv att man fortfarande ser klart, men beviset till motsatsen kommer man kunna se i efterhand.

Comments are closed.
Back To Top