Ordet Hasselblad är så starkt förknippat med fotografering att man lätt glömmer att det är en grundare och en släkt som ligger bakom namnet. Namnet har förknippats med kameror sedan mitten av 1800-talet. Den som gjorde Hasselblad känd var Victor Hasselblad, en hängiven fågelskådare som älskade att fotografera naturen. Han åkte gärna på resor utomlands och till vår fjällnatur för att med kamera föreviga fåglar och växter. Hans företag fick en rejäl skjuts när han fick en förfrågan av svenska försvarsmakten att tillverka en kamera för flygspaning. Ett tyskt flygplan hade skjutits ner och försvaret hade upptäckt att fienden hade bättre kameror än dem. Victor som var känd av folk inom flygvapnet lovade att tillverka en ännu bättre kamera.
Tre år efter krigsslutet, 1948, såldes de första kamerorna för vanligt folk, en spegelreflexkamera där objektivet och magasinet kunde bytas ut. De som verkligen fick användning för kameran var de professionella fotograferna.
I början av 1990-talet blev digitala kameror mer populära och även där visade Hasselblad framfötterna. 2004 gick Hasselblad ihop med danska Imacon och deras kameror är bland de bästa på marknaden. Hasselbladskameran är kamerornas Rolls Royce. De är inget för gemene man då de kostar flera hundra tusen kronor, även om det finns några billigare för hobbyfotografer. Räkna ändå med att betala flera tiotusen kronor för den.
Den första kameran på månen var faktiskt en Hasselbladskamera. Sedan 1962 har Hasselbladskameran varit NASA:s officiella månkamera. 1969 var den med på första bemannade månfärden. Den kameran såldes senare för 5,8 miljoner kronor vid en auktion. Har du en gammal kamera skräpandes uppe på vinden av märket Hasselblad? Din lycka är gjord. De är fortfarande värda flera hundratusentals kronor även med några år på nacken, om du inte vill behålla den förstås. En sådan kamera går nämligen aldrig ur tiden.