Hur var det med ljussättningen?

Ljus och ljussättning har en mycket större påverkan på dina bilder och dina videos än du tror. Vad är det för känsla jag vill förmedla i min ljussättning och hur kan man arbeta med färgen och ljus för att få igenom mitt budskap till betraktaren. Ska du jobba med varma eller kalla färger. Du har hellre för mycket ljus är för lite då det är enklare i att efterhand redigera ljusa bilder utan att tappa bort något. För att få tillräckligt bra exponering med din kamera krävs det ljuskällor. Kontrasten i bilden blir tydligare och du kan skapa en känsla i ditt berättande. Det krävs mycket övning och experimenterande när man ska ljussätta sitt foto eller film. Därför är det kanske dags att redan nu  börja träna på ljussättning och testa runt med olika kamerainställningar.

En av grundprinciper man bör ha i åtanke är att ta vara på varenda ljuskälla man har. Även om det är naturligt ljus, proffsbelysning eller en bordslampa. Att tänka logiskt och utnyttja de ljus som finns runtomkring. Slipp jobbiga skuggor och dåliga kontraster genom att jobba med ljussättning i varje skede. Det finns tre olika typer av ljuskällor man ofta stöter på när man ska ljussätta sin studio eller ”film set”.

Ett huvudljus som brukar kallas ”Key light”. Denna ljuskälla är det starkaste ljuset du jobbar med. Denna ljuskälla ska efterlikna och placeras som om det vore en taklampa eller solens strålar. Helt enkelt ska det efterlikna en naturlig källa. Sedan använder vi oss av ”Fill lights” vilket är den ljuskälla som motverkar de jobbiga skuggor och kontraster som kan skapas av huvudljuset.  Dessa ljuskällor är ofta svagare och kan med hjälp av filter ändra färg och på så vis skapa en annan känsla. Det tredje och kanske viktigare ljuset är bakljuset eller ”back light”. Detta för att skapa ett större djup i dina bilder eller filmer. Man separerar motivet från bakgrunden och motverkar skuggor med hjälp av detta.

Comments are closed.
Back To Top